Λάρισα :  Πολιτιστικά στοιχεία

Η σημερινή όψη της Λάρισας δεν διαφέρει από αυτή της σύγχρονης και δυναμικής ευρωπαϊκής πόλεως, με οργανωτική και υλικοτεχνική υποδομή, ευθυγραμμισμένης στους ταχείς ρυθμούς της προόδου και της ποιοτικής πολιτιστικής ανάπτυξης. Η Λάρισα είναι μια "καινούρια πόλη"  με ζωηρή εμπορική κίνηση, ευρύχωρες πλατείες και καταπληκτικούς, πεζόδρομους που προκαλούν τον επισκέπτη. Οι Λαρισαίοι, άνθρωποι πρόσχαροι και τρυφηλοί, κατακλύζουν κυριολεκτικά τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα παραδοσιακά τσιπουράδικα. Οι ρυθμοί ζωής είναι ανθρώπινοι και τα προβλήματα στην πλειοψηφία τους ελεγχόμενα.


Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λάρισας διοργανώνει σε ετήσια βάση θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, κουκλοθέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.
Το Δημοτικό Κουκλοθέατρο " Τιριτόμπα ", έχει γίνει γνωστό με επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, διοργανώνονται συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στο Κηποθέατρο του Αλκαζάρ  και το Αισθητικό Άλσος Αναψυχής. Το κέντρο " ΜΥΛΟΣ 1927", αναπαλαιωμένο από το Δήμο Λάρισας, αποτελεί σημείο έκφρασης των μουσικών τάσεων και ψυχαγωγίας της νεολαίας.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ
Εγκαινιάστηκε το 1993 και διοργανώνεται κάθε χρόνο, μήνα Μάρτιο. Αποτελεί πλέον θεσμό για τη Λάρισα και την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα προβολής της πόλεως πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Εκτός των αυστηρά καλλιτεχνικών στόχων, το Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως  "σημείο εκκίνησης  ειρηνικών προσανατολισμών και κοινής πολιτισμικής αναζήτησης των λαών της Μεσογείου και της Βαλκανικής".

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ
Ξεκίνησε το 1985. Διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο το μήνα Μάιο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρωμιών  (Καππαδοκών) Λάρισας. Περιλαμβάνει διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφίας, επιστημονικές ανακοινώσεις και μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ
Γίνονται κάθε δυο χρόνια το μήνα Οκτώβριο και είναι αφιερωμένα στον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη. Οργανώνονται από φορείς της πόλης.

ΑΧΙΛΛΕΙΑ
Γιορτάζονται κάθε χρόνο το μήνα Μάιο, προς τιμή του πολιούχου Αγίου Αχιλλείου. Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός  έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, αποκτώντας πανελλήνια εμβέλεια. 

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Γίνεται κάθε χρόνο το μήνα Οκτώβριο. Έχει καταξιωθεί ως ένα από τα εγκυρότερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς, ενώ η φήμη του ξεπερνά τα ελληνικά και τα βαλκανικά σύνορα.

                                                                                                                                                    
Βασίλης Μπούσιος, Δάσκαλος © 1999