Λάρισα :   Γεωγραφικά στοιχεία.

Θεσσαλική πόλη, πρωτεύουσα του νομού  και της επαρχίας  Λάρισας. Είναι έδρα του ομώνυμου δήμου, όπου υπάγονται και άλλοι δύο οικισμοί. Η λέξη είναι πελασγική και σημαίνει κάστρο, απρόσβλητη οχυρή τοποθεσία. Είναι χτισμένη στο κεντρικό  ανατολικό τμήματης θεσσαλικής πεδιάδας, στις δύο όχθες  (κυρίως στη δεξιά) του ποταμού Πηνειού.

Τα μεταπολεμικά χρόνια πληθυσμός της πόλης υπερδιπλασιάστηκε. Αυτό οφείλεται στο ότι βρίσκεται στο κέντρο ευφορότατης περιοχής. Είναι το εμπορικό βιομηχανικό, συγκοινωνιακό, διοικητικό κέντρο περιοχής αυτής. Εκεί έχουν εγκατασταθεί μεγάλες βιομηχανικές μονάδες,την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων,όπως εργοστάσιο ζάχαρης, το εργοστάσιο χαρτοπολτού καιένα από τα μεγαλύτερα εκκοκκιστήρια βαμβακιού της Βαλκανικής.

Sorry, your browser doesn't support Java.


Η  επίκαιρη θέση της, την καθιστά συγκοινωνιακό κόμβο μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Σιδηροδρομικώς συνδέεται με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο. Με τις ίδιες πόλεις και μ' όλες τις θεσσαλικές πόλεις, συνδέεται με την εθνική οδό και μ΄ άλλους αμαξιτούς δρόμους. Ταυτόχρονα  έχει  και  αεροπορική σύνδεση  με την Αθήνα.

Ο πληθυσμός του Δήμου Λαρισαίων ανέρχεται σε 163.380 κατοίκους, με τον πληθυσμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ανέρχεται σε 284,420 κατοίκους, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και τη μεγαλύτερη του Θεσσαλικού διαμερίσματος. Η Λάρισα έχει ωραία  ρυμοτομία, θαυμάσιες πλατείες, πολλούς πεζόδρομους  και  πάρκα, κήπους  και σύγχρονα οικοδομήματα. Η πόλη καταλαμβάνει έκταση 19.000 στρεμμάτων και διαρρέεται από τον Πηνειό ποταμό.

ΠΑΛΙΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ         Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ         ΝΕΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

                                                                                                                                                    
Βασίλης Μπούσιος, Δάσκαλος © 1999