1η ΔΙΑΔΡΟΜΗ :
ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ - ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ - ΧΑΛΚΗ - ΓΛΑΥΚΗ - ΜΕΛΙΣΣΑ - ΝΙΚΗ - ΚΥΨΕΛΗ - ΑΡΜΕΝΙΟ.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ
Απόσταση από Λάρισα 7 χλμ. - Υψόμετρο 70μ. - Πληθυσμός κατ. 646 - Ασχολίες κατοίκων: Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επαγγελματοβιοτέχνες. Στην περίμετρο του χωριού βρέθηκαν νεολιθικοί οικισμοί. Χαρακτηριστικά ευρήματα της ίδιας περιόδου είναι δύο ανθρωπόμορφα είδωλα που παριστάνουν γυναίκες με καμπούρες. Σε ορισμένες από τις νεολιθικές θέσεις βρέθηκαν και τύμβοι καθώς και άλλα ευρήματα της κλασσικής εποχής. Οι υπόγειες εγκαταστάσεις Γερμανικού Αρχηγείου σώζονται στη Μαγούλα Καρλή ή Μεσιανή. Γιορτάζει με πανηγυρικό τρόπο τα "Δημήτρια" (25 Οκτωβρίου). Ωραία κοινοτικά πάρκα στολίζουν το χωριό.

ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ (Τοπουσλάρ)
Οικισμοί : Πλατύκαμπος και Γαλήνη.  Απόσταση από Λάρισα 10 χλμ. - Υψόμετρο 67μ. - Πληθυσμός κατ. 2525 - Ασχολίες κατοίκων: Γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Κοινότητα μέχρι το 1994, έγινε δήμος με τη συνένωσή της με τη γειτονική Γαλήνη. - Πανηγυρίζει στις 8 Μαΐου 9 (μεταφέρεται η γιορτή του Αγ. Χαραλάμπους)  και στις 8 Σεπτεμβρίου (μεταφέρεται η γιορτή του Αγ. Αθανασίου) - Νεολιθικοί οικισμοί και ευρήματα της κλασσικής εποχής βρέθηκαν εγκατεσπαρμένα στη γύρω περιοχή. Τούρκικο κτίσμα έχει σωθεί μέσα στον Πλατύκαμπο. - Το ρέμα Ασμάκι - δυστυχώς μολυσμένο σήμερα από τα φυτοφάρμακα και τα βιομηχανικά λύματα - κυλά κοντά στους δυο οικισμούς. Στον Ταμιευτήρια Πλατυκάμπου ψαρεύονται σαζάνια και ιταλοί ταβέρνες, τσιπουράδικα και καφενεία, πρατήρια καυσίμων. Ταχυδρομείο και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξυπηρετούν  τους μόνιμους κατοίκους του χωριού.

ΓΛΑΥΚΗ (Σαρτζιλάρ)
Οικισμοί : Γλαύκης και Προδρόμου (Σαριμίσι).  Απόσταση από Λάρισα 14 χλμ. - Υψόμετρο 59μ. - Πληθυσμός κατ. 912 - Ασχολίες κατοίκων: Γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Γίνονται τριήμερες αποκριάτικες εκδηλώσεις με πανηγύρι στις  2 Μαΐου (Κοιμήσεως Αθανασίου του Μεγάλου) με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια. Ταμιευτήρας 500 στρεμ. Νεολιθικοί οικισμοί και κλασσικά ευρήματα. Υπάρχουν καφενεία και πρατήρια καυσίμων.

ΝΑΜΑΤΑ (Νιάματα)
Απόσταση από Λάρισα 19 χλμ. - Υψόμετρο 50μ. - Πληθυσμός κατ. 160 - Ασχολίες κατοίκων: Γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Βρίσκεται δίπλα στον ταμιευτήρα της Κάρλας, ο οποίος προσφέρεται και για ψάρεμα.- Η θέση νεολιθικού οικισμού έχει εντοπισθεί σε μαγούλα κοντά στο χωριό, Θα βρείτε καφενείο.

ΜΕΛΙΑ (Τσουλάρ)
Οικισμοί : Μελία -Μόδεστος (Σαρχανλάρ) και Αναγέννηση (Σάρκολου). Απόσταση από Λάρισα 19 χλμ. - Υψόμετρο 62μ. - Πληθυσμός κατ. 82.  Ασχολίες κατοίκων: Γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Με τον παραδοσιακό τρόπο γιορτάζονται κάθε χρόνο οι Απόκριες (εκδηλώσεις μπουρανί και φωτιές). Η Μελία και ο Μόδεστος πανηγυρίζουν στις 2 Μαΐου (Κοιμήσεως Αθανασίου του Μεγάλου). Η Αναγέννηση την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Ζωοδόχου Πηγής) και ο Μόδεστος στις 18 Δεκεμβρίου (Αγ. Μόδεστου). Πολύ όμορφο το αλσύλλιο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Μελίας, ο οποίος αποτελεί και ιστορικό μνημείο μιας και εδώ εξελίχθηκε ένα από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της εξέγερσης του Κιλελέρ. Θα βρείτε καφενεία και πρατήριο καυσίμων.

ΜΕΛΙΣΣΑ (Σακαλάρ)
Οικισμοί : Μέλισσας και Λοφίσκου (Σαραχάτ).- Απόσταση από Λάρισα 21 χλμ.- Υψόμετρο 57μ. - Πληθυσμός: 650 κατ. - Ασχολίες των κατοίκων γεωργοί, κτηνοτρόφοι και βιομηχανικοί εργάτες. Εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου οργανώνει ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος. Διήμερο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (Πέμπτη και Παρασκευή της Διακαινησίμου) διεξάγεται στη Μέλισσα. Τ Δεκαπενταύγουστο πανηγυρίζει ο Ι. Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Λοφίσκο. Ιδεώδης τόπος αναψυχής είναι το άλσος εντός του οικισμού της Μέλισσας, έκτασης 8 στρεμ. Σε απόσταση 1,5 χλμ. βρίσκεται ο ταμιευτήρας της Κάρλας που προσφέρει ευκαιρίες για ψάρεμα και κυνήγι (200μ. από την περιφέρεια της λίμνης) Η μαγούλα Ασπρόχωμα ή Ασημόχωμα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Μέλισσα. Πάνω σε αυτήν υπάρχει τύμβος της κλασσικής εποχής 5 - 6 μ. ύψους. Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το καμπαναριό του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο το 1897 Στο κέντρο του Λοφίσκου  σώζεται μνημείο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο. Αναψυκτήρια, καφενείο, ουζερί, ταβέρνα καθώς και πρατήριο καυσίμων είναι διαθέσιμα σε κάθε επισκέπτη του χωριού.

ΝΙΚΗ (Χατζιόμπασι)
Οικισμοί : Νίκης και Αχιλλείου (Μπουραζάν).- Απόσταση από Λάρισα 27 χλμ.- Υψόμετρο 55μ. - Πληθυσμός: 577 κατ. - Ασχολίες των κατοίκων γεωργοί, κτηνοτρόφοι και εργάτες. Πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο με διήμερες εκδηλώσεις: Του Αγ. Αχιλλείου (15 / 5), του Αγ. Χαραλάμπους (10 / 2) και του Αγ. Νεκταρίου (3 / 9). Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ταμιευτήρα της Κάρλας. Θα βρείτε ταβέρνες και πρατήρια καυσίμων.

ΚΥΨΕΛΗ (Κιλελέρ)
Οικισμοί : Κυψέλης και Κοκκίνες.- Απόσταση από Λάρισα 28 χλμ.- Υψόμετρο 75μ. - Πληθυσμός: 894 κατ. - Ασχολίες των κατοίκων γεωργοί, κτηνοτρόφοι. Ο οικισμός Κοκκίνες συγκροτήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στις 6 Μαρτίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η επέτειος των γεγονότων της αγροτικής εξέγερσης του 1910, που έμειναν γνωστά με το όνομα του χωριού ως " Το Κιλελέρ". Αρχές Σεπτεμβρίου διεξάγεται η πανελληνίου ενδιαφέροντος "Γιορτή του Βαμβακιού" με εκδηλώσεις που διαρκούν τέσσερις ημέρες. Το χωριό πανηγυρίζει στη μνήμη του Αγ. Γεωργίου.- Νεολιθικοί οικισμοί και ευρήματα των προϊστορικών χρόνων, βρέθηκαν στην περιοχή γύρω από το χωριό, ερείπια τζαμιού βρίσκονται πάνω στο ύψωμα ¨Τζαμί", στο οποίο είχε βρεθεί και λακκοειδής μυκηναϊκός τάφος με σημαντικά ευρήματα. Στο χωριό υπάρχουν καφενεία, ταβέρνα, ουζερί και πρατήρια καυσίμων.

ΣΩΤΗΡΙΟ (Γιαχαλάρ)
Απόσταση από Λάρισα 27χλμ.- Υψόμετρο 55μ. - Πληθυσμός:  356 κατ. - Ασχολίες των κατοίκων γεωργοί. Σε απόσταση 3,5 χλμ. ανατολικά του χωριού βρίσκονται τρία βραχώδη υψώματα που αποτελούν τη λοφοσειρά της Πέτρας (Αδά-Τεπέ), φυσικό όριο μεταξύ των νομών Λάρισας και Μαγνησίας. Αυτά θα πρέπει κατά τη Νεολιθική εποχή  να αποτελούσαν νησί της λίμνης Βοιβηϊδας (Κάρλας). Στον αιώνα μας σαν αποτέλεσμα της σταδιακής συρρίκνωσης της λίμνης, αποτελούσαν πια χερσόνησο, στην οποία είχε γίνει η μια από τις τρεις ιχθυόσκαλες της Κάρλας. Και τα τρία υψώματα περιβάλλονται από ισχυρό κυκλώπειο τείχος, που κατά τους ερευνητές είναι μυκηναϊκό και θα πρέπει να εκτεινόταν σε μήκος 4 - 5 χλμ. Από την ίδια περιοχή προέρχονται ευρήματα των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων και βυζαντινά. μέσα στο ίδιο το χωριό σώζεται ακόμη το Κονάκι του Μπέη . - Το χωριό πανηγυρίζει στη μνήμη της Αγ. Παρασκευής (26 / 7). Γίνονται Αποκριάτικες εκδηλώσεις Υπάρχουν καφενεία και ψησταριά.

ΑΡΜΕΝΙΟ (Γκερλί)
Απόσταση από Λάρισα 30χλμ.- Υψόμετρο 58μ. - Πληθυσμός:  1.036 κατ. - Ασχολίες των κατοίκων γεωργοί.Τον επισκέπτη υποδέχεται στην είσοδο του χωριού ωραίο αλσύλλιο.- Δυο μαγούλες βρέθηκαν Δ. και Ν. του χωριού. Η μεγαλύτερη, η "Τρανή Μαγούλα" είναι εντυπωσιακή σε μέγεθος με ύψος 10 μ. , μήκος 500 μ. και πλάτος 300 μ. Πολλά είναι και τα ευρήματα της Νεολιθικής και της Χαλκοκρατίας, αλλά και των ιστορικών χρόνων (κλασσικά και βυζαντινά). Νότια του χωριού βρίσκεται ο Ι. Ν.  της Παναγίας Αρμενίου, που χτίστηκε μετά τη  ανεύρεση της εικόνας της Παναγίας με θαυματουργό τρόπο στις αρχές του αιώνα και πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο. Μικρός ξενώνας της εκκλησίας φιλοξενεί τους προσκυνητές. Το Αρμένιο πανηγυρίζει επίσης στη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ( 21 Μαΐου ). Τους κατοίκους του χωριού εξυπηρετούν το τοπικό Ταχυδρομείο, τα πρατήρια καυσίμων και τα καφενεία του χωριού.

                                                                                                                                                  


Βασίλης Μπούσιος, Δάσκαλος © 1999