1. Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Στο λόφο του Αγ. Αχίλλειου. Κατοικείται διαρκώς από τη νεολιθική εποχή. (6.000 π.Χ.), όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Στην Κλασική Εποχή αποτέλεσε την ακρόπολη της Λάρισας, όπως βεβαιώνουν οι σχετικές επιγραφές. Οι βυζαντινοί έχτισαν στην ίδια θέση "κορυφαίο" φρούριο, στα πρώτα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Σώζεται σήμερα στο λόφο η κλειστή τουρκική αγορά (μπεζεστένι)  του 15ου αι., χτισμένη με υλικά από τα προηγούμενα χτίσματα.

2. ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Απέναντι από το πάρκο του Αλκαζάρ στο δρόμο προς τον Τίρναβο. Εξαιτίας μιας πλημμύρας του Πηνειού, το 1826, αποκαλύφθηκε ο τάφος του Ιπποκράτη (460 - 377 π. Χ.), πατέρα της ιατρικής επιστήμης. Κοντά του στήθηκε κενοτάφιο και μαρμάρινος ανδριάντας το 1978, έργο του Τιρναβίτη γλύπτη Γεωργίου Καλακαλά. Το 1986 ιδρύθηκε στο κενοτάφιο  Ιατρικό Μουσείο από το Λαρισαίο αρχίατρο Δημήτριο Παλιούρα. Είναι χώρος επισκέψεων για σχολεία και εκδρομείς.

3. ΤΟ  Α'  ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Μεγάλο αρχαίο θέατρο στη νότια πλαγιά του λόφου του Φρουρίου. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 10.000 τουλάχιστον άτομα. Θεμελιώθηκε πέρα από το κέντρο της αρχαίας πόλης, κάτω από την οχυρωμένη ακρόπολη με προσανατολισμό στην αρχαία αγορά. Από το 1977 ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια για τη σταδιακή αποκάλυψή του. Μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί σημαντικό τμήμα του, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται. Από τη μελέτη των επιμέρους στοιχείων, η κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 3ου αι. π.Χ., στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας  Φιλίππου του Ε΄.

4. ΤΟ  Β'  ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μικρό αρχαίο θέατρο στη συμβολή των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισαρίου. Ο προσανατολισμός του είναι  προς την αγορά. Σήμερα έχει αναστηλωθεί και φιλοξενεί κατά καιρούς παραστάσεις αρχαίου δράματος. Σώζονται συνολικά 13 κερκίδες με δυο σειρές εδωλίων η καθεμιά και 14 κλίμακες. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκε ανεπίγραφη στήλη αφιερωμένη στη Δήμητρα και την Κόρη, που φανερώνει ότι πιθανόν στο μέρος αυτό βρισκόταν το ιερό τους.

5. Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΡΙΚΛΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
Νότια του λόφου του Αγ. Αχιλλείου. κτίσμα της πρωτοβυζντινής εποχής (6ος αι. μ.Χ.), αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη. Βρέθηκαν δυο καμαροσκέπαστοι τάφοι και αρκετοί λακκοειδείς - χτιστοί γύρω τους και κάτω από το δάπεδο του ναού. Ο μεγαλοπρεπέστερος των πρώτων, βρίσκεται στη θέση του ιερού βήματος και εικάζεται πως ανήκει στον Αγ. Αχίλλειο, α' Μητροπολίτη Λάρισας.

6. ΤΑ ΠΛΙΝΘΟΚΤΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΜΕ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ
Στη συνοικία Ταμπάκικα. 

7. ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ  ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ  στην περιοχή του Φρουρίου.

8. ΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ  και το λειτουργικό του πάρκο, χώρος τέρψεως και ψυχαγωγίας.

9. ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ
Πίσω από το πάρκο του Αλκαζάρ, με σύγχρονη κηποτεχνική διάρθρωση. Πρότυπο φυσικό κέντρο, εστία αναψυχής, πραγματικός πνεύμονας της πόλης.

10. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στεγάζεται προσωρινά σε τζαμί του 19ου αι. (Οδός 31ης Αυγούστου). Περιέχει αξιόλογες συλλογές παλαιολιθικών, νεολιθικών, αρχαϊκών, κλασσικών και βυζαντινών ευρημάτων. Προβλέπεται η μεταφορά του σε σύγχρονο κτίριο στο Μεζούρλο, όπου θα στεγαστούν επίσης εργαστήρια, ευρύχωρες αποθήκες και τα γραφεία των δύο Εφοριών Αρχαιοτήτων  της πόλεως (Προϊστορικών - Κλασσικών και Βυζαντινών).

11. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Στεγάζεται στους 2ο και 3ο όροφο του Χατζηγιάννειου Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου. Διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις στην ισόγεια αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου. Σύντομα θα λειτουργεί σε αυτόνομο υπερσύγχρονο, νεοανεγερθέν κτίριο στη συνοικία της Νεάπολης.

12. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Εγκαινιάστηκε το 1983. Βασικός του στόχος, η παρουσίαση των διαφόρων εκφράσεων του υλικού και του πνευματικού βίου των ανθρώπων της προβιομηχανικής εποχής στην περιοχή και την πόλη της Λάρισας. παρουσιάζονται τα θέματα : Κτηνοτροφία νομάδων και ημινομάδων. Ψαράδες του Πηνειού και της Κάρλας. Οργανώνονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.

                                                                                                                                                    
Βασίλης Μπούσιος, Δάσκαλος © 1999