Προτεινόμενη ομιλία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η ιστορία μας είναι γεμάτη από μεγάλες στιγμές, από δύσκολες και κρίσιμες στιγμές. Όλες δοξασμένες. Ένα είναι το χαρακτηριστικό της τρισένδοξης ελληνικής ιστορίας: Ότι πάντα οι Έλληνες αγωνίστηκαν ενάντια σε ισχυρότερους εχθρούς. Και πάντα νικούσαν, έστω πέφτοντας κι ο τελευταίος.

Είναι καλό να μη ξεχνούν οι λαοί την ιστορία τους, γιατί ξεχνώντας την, παρακμάζουν και χάνονται. Ενώ όταν τη θυμούνται επιζούν προκόβουν και παίρνουν ζηλευτή θέση ανάμεσα στους λαούς.

Ας θυμηθούμε λοιπόν πάλι σήμερα, τα όσα συνέβησαν εκείνο το φθινοπωριάτικο πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μια ολοκληρωτική αυτοκρατορία που έπασχε από υπερβολικό εγωισμό εξαιτίας της αφέλειας των ανθρώπων της και από μερικές εύκολες νίκες, θέλησε να βιάσει με τον πιο ύπουλο τρόπο, τα εθνικά μας σύνορα. Το μόνο που καταδέχτηκε ήταν να μας αναγγείλει μερικές ώρες πριν, τον επικείμενο βιασμό. Φυσικά δεν περίμενε να συναντήσει αντίσταση. Μόνο αυτό το λάθος είχε κάμει στους υπολογισμούς της. Κι αυτό το λάθος της στοίχισε την καταρράκωση του γοήτρου της,

Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα. Όμως η ελληνική αυτοθυσία και η ελληνική ομοψυχία συνετέλεσαν να γίνει η Ελλάδα ακόμα μια φορά σημαιοφόρος της λευτεριάς, καλώντας τους λαούς της γης να μιμηθούν το παράδειγμά  της.

Η απάντηση ολόκληρου του έθνους προς τους επιδρομείς με το θρυλικό εκείνο «ΟΧΙ», έγινε τραγούδι και αντιλάλησε απ΄ άκρη σ΄ άκρη της ελληνικής γης, συγκλόνισε τις καρδιές και χαλύβδωσε τα κορμιά.

Η 28η του Οκτώβρη 1940, έκαμε κομμάτια το θρύλο του ανίκητου εχθρού, το κήρυγμα του συμβιβασμού και της υποτέλειας, παρά τις δυσκολίες.

Παρά τη δικτατορία του Μεταξά, που είχε απομακρύνει από το στράτευμα ικανούς αξιωματικούς για τα δημοκρατικά τους φρονήματα και είχε στις φυλακές πολλούς αγωνιστές που ήθελαν να πολεμήσουν.

Στις 29 Οκτώβρη 1940, οι πολιτικοί κρατούμενοι του στρατοπέδου της Ακροναυπλίας υποβάλανε υπόμνημα στην κυβέρνηση του δικτάτορα Μεταξά, ζητώντας να σταλούν στην πρώτη γραμμή του πυρός για τη συντριβή των επιδρομέων και την υπεράσπιση της χώρας μας.

Υπόμνημα, που δεν έγινε δεκτό. Κι όχι μόνο αυτό. Αυτοί οι πολιτικοί κρατούμενοι παραδόθηκαν τελικά στους Γερμανούς (!)

Από τα μπουντρούμια της  Ασφάλειας του Μανιαδάκη, στις 30 Οκτώβρη 1940, ο Νίκος Ζαχαριάδης έγραφε και καλούσε συνάμα το λαό: «Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά… Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή…. Όλοι στον αγώνα. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό  μας ».

Στο μέτωπο ο ελληνικός στρατός μπόρεσε να συγκρατήσει τις ανώτερες αριθμητικά και σε εξοπλισμό φασιστικές ιταλικές δυνάμεις, γιατί οι Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί (μόνιμοι και έφεδροι), πολέμησαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, με αφάνταστο ηρωισμό, αποφασιστικότητα και πίστη για τη νίκη, για τη λευτεριά και την τιμή της πατρίδας.

Η προσφορά της Ελλάδας στο συμμαχικό αγώνα ήταν αποφασιστικής σημασίας. Κι αυτό αναγνωρίστηκε απ΄ όλους τους συμμάχους μας με τον πιο επίσημο τρόπο. Μίλησαν για Θερμοπύλες. Και τότε όπως το ΄40  η χώρα μας έσωσε τον πολιτισμό από τη βαρβαρότητα.

Ότι δεν πέτυχαν οι Ιταλοί, το κατάφεραν οι Γερμανοί. Κι αυτό, όχι για να βοηθήσουν τους συμμάχους τους  Ιταλούς, μα γιατί τους ενδιέφερε η γεωγραφική θέση της χώρας μας.

Οι καταχτητές Γερμανοί, χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα για να υποτάξουν αυτόν τον ελεύθερο λαό. Όμως ο λαός οργανωμένος σε αντιστασιακές οργανώσεις, ρίχτηκε σ’ ένα φοβερό αγώνα, γράφοντας την αθάνατη εποποιία της εθνικής μας αντίστασης, φλογισμένος από τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και προκοπής. Οι οργανώσεις της εθνικής αντίστασης απλώθηκαν σε πόλεις και σε χωριά. Το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι έγινε φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα  Τα βουνά μας πλημμύρισαν αγωνιστές της λευτεριάς.

Παρ΄ όλα αυτά, εμείς οι Έλληνες δεν αποκομίσαμε λάφυρα από τη συμμαχική νίκη, που ήρθε μετά από πέντε χρόνια. Αντίθετα, στο διάστημα της κατοχικής πενταετίας των σκληρών αγώνων, εμποδίσαμε με τα δόντια την ψυχή, που γύρευε να εγκαταλείψει από την πείνα το σκελετωμένο κορμί.

Έτσι, όταν σήμαναν γιορταστικά οι καμπάνες της λευτεριάς, ζούσαμε ακόμα. Και είμαστε περήφανοι που είχαμε γεννηθεί Έλληνες και είχαμε πολεμήσει σαν Έλληνες.

Σήμερα, η 28η του Οκτώβρη 1940 ακτινοβολεί επίκαιρα διδάγματα. Το ιστορικό «ΟΧΙ» θα επαναλαμβάνεται πάντα σ΄ οποιονδήποτε επιδρομέα επιβουλευτεί την ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Η 28η του Οκτώβρη είναι η λαϊκή αγωνιστική υποθήκη. Είναι, πρώτ’ απ΄ όλα  το μήνυμα αγώνα στις σημερινές εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο λαός μας θέλει ειρήνη και προκοπή.

Είναι το μήνυμα, προς αυτούς που μοιράζονται την εξουσία αλλά και για τον καθένα μας, πώς πάνω απ΄ όλα και πρώτα απ’ όλα προέχει το συμφέρον της Πατρίδας μας.

Οι 700.000 νεκροί μας, μας στέλνουν το μήνυμα: «Ποτέ πια φασισμός! Ποτέ πια πόλεμος!»

Με τις σκέψεις αυτές, γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο του «ΟΧΙ». Ας είμαστε όλοι ενωμένοι και αδελφωμένοι. Είμαστε Έλληνες, γνήσιοι απόγονοι των δοξασμένων προγόνων μας,

Οι σκιές των ηρώων, μας παραστέκουν στη σημερινή μας γιορτή.

Ζήτω το ΟΧΙ του Σαράντα !
Ζήτω ο ελληνικός λαός.

Περισσότερες Ομιλίες
και πλούσιο-πρωτότυπο Υλικό για όλες τις σχολικές γιορτές
ΕΔΩ!3 Responses to “Προτεινόμενη ομιλία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου”

 1. Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

  ΔΩΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΗ , ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ :

  ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

  Ο μήνας Οκτώβριος περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά γεγονότα , το ένα σημαντικότερο από το άλλο.
  • Η εξόρμηση του Ελληνικού Στρατού κατά το 1912 – 13
  • Η παράδοση του Τουρκικού Στρατού Κατοχής στη Θεσσαλονίκη στις 26/10
  • Η εγκατάσταση του Ελλ.Στρατού στη Θεσσαλονίκη και η απελευθέρωσή της στις 27/10

  Εκείνο όμως το οποίο δίνει νόημα στο χρόνο και σηματοδοτεί την Ιστορία των Νεότερων Ελλήνων είναι το γεγονός της 28ης μέρας του μηνός Οκτωβρίου.

  Είναι η ημερομηνία του κοσμοϊστορικού ΟΧΙ της Ελλάδος , το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

  Είναι η ημερομηνία κατά την οποία η Ηγεσία της χώρας μας –αποτελούμενη από το Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Β’ , τον Πρωθυπουργό Ιω. Μεταξά και τον Στρατάρχη Αλ.Παπάγο – έκανε πράξη τη θέληση ενός Έθνους να μείνει ελεύθερο.

  Αυτό το ΟΧΙ , αν και ξάφνιασε ολόκληρο τον κόσμο και ακούστηκε σαν παραλογισμός , ήταν στην πραγματικότητα μια πράξη ευθύνης , μια πράξη συνέπειας απέναντι στην Ιστορία και τις παραδόσεις του Έθνους των Ελλήνων.
  Ήταν μια πράξη οδηγού και φωτοδότη της ανθρωπότητας , όπως άλλωστε πάντα έπραττε η Ελλάδα.

  Δύο αυτοκρατορίες αντιμετώπισε η Ελλάδα το 1940-41
  Όλοι οι άλλοι λαοί της Ευρώπης αντιμετώπισαν κυρίως μόνο τους Γερμανούς και να η αντοχή τους στις επιθετικές ενέργειες Γερμανών ή Ιταλών υπήρξε απογοητευτική σε σχέση με την Ελλάδα που εναντίων Ιταλών,Βουλγάρων και Γερμανών άντεξε 219 ημέρες

  Η Νορβηγία –Γερμανοί 61 ημέρες
  Η Γαλλία – Γερμανία 40 ημέρες
  Η Πολωνία- Γερμανοί 25 ημέρες
  Το Βέλγιο-Γερμανοί 17 ημέρες
  Ολλανδία- Γερμανοί 3 ημέρες
  Δανία- Τσεχοσλοβακία -Λουξεμβούργο παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση στους Γερμανούς .

  Η αναλογία των θυσιών του πληθυσμού (μάχες-εκτελέσεις-πείνα) σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού της κάθε χώρας έχει ως εξής:
  Ελλάδα : 10% του συνολικού πληθυσμού
  Σοβ.Ενωση : 2,7%
  Γαλλία : 2%
  Πολωνία : 1,7%

  • Αυτή είναι η προσφορά της «μικρής» Ελλάδας στην Ευρώπη και σ’όλο τον κόσμο.

  • Αυτά τα κατορθώματα των Ελλήνων μαχητών θαύμασαν όλοι οι λαοί και ηγέτες της Υφηλίου ακόμα κι αυτοί που προσπάθησαν να τους υποδουλώσουν.

  • Αυτό το μεγαλείο Πίστεως , Ανδρείας , γενναιότητας , αντοχής , και δόξας της Ελληνικής Ψυχής ήταν το αποτέλεσμα πράξεων & αποφάσεων μιας ικανής Ηγεσίας του τόπου , η οποία προβλέποντας χρόνια πριν την πολεμική καταιγίδα , προετοίμασε ένα Λαό για να συναντήσει για άλλη μια φορά το Πεπρωμένο του Έθνους μας τιμώντας ανάλογα τις ως τότε θυσίες των Προγόνων τους .

  • Ο/Η Κώστας Γαϊτάνος λέει:

   Για την Ελλάδα τα στοιχεία είναι σωστά. Δεν υπάρχει όμως λόγος να αποκρύπτουμε την αλήθεια για τις άλλες χώρες:
   Πολωνία : 16%
   Σοβιετική Ένωση: 14% (25.000.000 νεκροί!)

 2. Ο/Η Γεωργία Καρβελά λέει:

  συγχαρητηρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*